کاخ سفید به دنبال عادی‌سازی اسرائیل و عربستان

اندیشکده «شورای آتلانتیک» تاکید دارد عادی سازی روابط تل آویو و ریاض را گام مهمی در مسیر موفقیت ایالات متحده در مهار نفوذ منطقه ای ایران عنوان کرد.

به گزارش تحریریه، اندیشکده «شورای آتلانتیک» پژوهشی مبسوط را با عنوان «آینده استراتژی ایالات متحده در مورد ایران» چندماه قبل و پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منتشر کرد و در مورد رویکردهای تاثیرگذار در کاهش قدرت منطقه ای ایران توصیه هایی را ارائه کرده است.

در بخش دوم از مجموعه گزارش های این اتاق فکر آمریکایی در مورد دیگر اقدامات کاخ سفید آمده است:

پیشبرد عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل: تغییر آرایشی که می‌تواند ایران را مهار کند

موفقیت ایالات متحده در ایجاد توافق عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل، که توسط واشنگتن تضمین شود، می‌تواند به‌عنوان وزنه‌ای قدرتمند در برابر جاه‌طلبی‌های ایران برای سلطه و نفوذ منطقه‌ای عمل کند. پیشرفت در جهت توافقی که شامل مسیری برای تشکیل کشور فلسطین باشد—شرط عربستان برای عادی‌سازی—می‌تواند حمایت منطقه‌ای از ایران و روایت ضداسرائیلی و ضدآمریکایی نیروهای نیابتی آن و استفاده آن‌ها از زور برای دستیابی به اهدافشان را تضعیف کند.

پیوند دادن مسئله راه‌حل دو دولتی با عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل، به ایالات متحده این امکان را می‌دهد که رهبران اسرائیل و عربستان را به سمت اتخاذ مواضع پیشروتر برای ایجاد شرایطی که به تشکیل کشور فلسطین منجر شود، سوق دهد. پس از حمله ۷ اکتبر حماس، رهبری و مردم اسرائیل در مخالفت با ایده تشکیل کشور فلسطین متحد شده‌اند.

با این حال، بسیاری از مقامات سیاسی و امنیتی اسرائیل به‌شدت از توافق عادی‌سازی با عربستان حمایت می‌کنند. آن‌ها چنین توافقی را کلیدی برای ادغام اسرائیل در منطقه و مقابله با تهدید ایران می‌دانند. این امر فرصتی برای ایالات متحده فراهم می‌کند تا با اسرائیل درباره چگونگی ایجاد چشم‌انداز سیاسی معتبری تعامل کند که در آن فلسطینی‌ها امنیت اسرائیل را تهدید نمی کنند.

ایالات متحده همچنین می‌تواند از تمایل عربستان برای توافق بهره‌برداری کند، زیرا ریاض این توافق را ابزاری برای تثبیت منطقه از طریق ایجاد سد دفاعی در برابر ایران و تقویت ادغام اقتصادی می‌داند.

حمله مستقیم ایران به اسرائیل از خاک خود در آوریل ۲۰۲۴ با استفاده از موشک‌ها و پهپادها احتمالاً نگرانی ریاض درباره نیازهای امنیتی‌اش را افزایش داده و علاقه آن به تحقق عادی‌سازی روابط با اسرائیل را تقویت کرده است.

واشنگتن باید عربستان را تحت فشار قرار دهد تا حمایت سیاسی و اقتصادی خود از فلسطینیان را افزایش دهد و تشکیلات خودگردان فلسطین را به انجام اصلاحاتی که اسرائیل و ایالات متحده به‌عنوان پیش‌شرط هرگونه پیشرفت در جهت تشکیل کشور فلسطین مطالبه می‌کنند، ترغیب کند.

یک توافق همچنین راه را برای همکاری امنیتی آشکار و قوی‌تر اسرائیل با کشورهای عربی باز می‌کند و ظرفیت شبکه دفاع هوایی و ضدپهپادی منطقه‌ای را که ایالات متحده مدت‌ها در پی ایجاد آن بوده، تقویت می‌کند. ترکیب شبکه دفاع هوایی و موشکی تقویت‌شده منطقه‌ای با یک پیمان دفاعی ایالات متحده و عربستان—که یکی از شروط عربستان برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل نیز هست—یک عامل بازدارنده قدرتمند در برابر تهدیدهای ایران خواهد بود و به ایران و متحدان آمریکا نشان خواهد داد که ایالات متحده متعهد به امنیت متحدان خود و ثبات منطقه است.

چشم‌انداز تمرینات مشترک نظامی بین نیروهای دفاعی اسرائیل و ارتش‌های عربی هم پیامی قاطع به ایران درباره عزم کشورهای عربی برای دفاع از منافع حیاتی‌شان ارسال خواهد کرد.

برای جلوگیری از تلاش‌های ایران و نیروهای نیابتی‌اش جهت تخریب توافق عربستان و اسرائیل، ایالات متحده باید به ایران اعلام کند که عادی‌سازی و همکاری امنیتی گسترش‌یافته تهدیدی علیه جمهوری اسلامی محسوب نمی‌شوند، اما هرگونه تلاش تهران یا نیروهای نیابتی‌اش برای انجام حملاتی که هدفشان تضعیف این توافق باشد، با واکنش مستقیم آمریکا مواجه خواهد شد.

حفظ ابهام در مورد اینکه کدام اقدامات، واکنش ایالات متحده را در پی خواهد داشت، به‌جای ترسیم خطوط قرمز صریح، احتمال موفقیت در بازدارندگی ایران را افزایش می‌دهد، زیرا ایران ممکن است اقدامات مخربی انجام دهد که از لحاظ فنی از خطوط قرمز اعلام‌شده عبور نکنند.

حفظ ثبات حکومت، دغدغه اصلی تهران است و این مسئله موجب می‌شود که ایران از انجام اقداماتی که می‌تواند به یک جنگ گسترده‌تر منجر شده و امنیت سرزمینی آن را به خطر بیندازد، اجتناب کند.

ادامه دارد

۲۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۰
کد خبر: 31742

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 0 =